En guide til Norges moderne konst scen

Rundt 18 timer med sollys definerer Norges lyse, lumske sommerdager, noe som betyr mer tid for å se landets naturlige skjønnhet, nyte fantastiske spisesteder og utforske de imponerende kulturtilbudene. Hvis Edvard Munch er landets mest kjente kunstner (og verdens mest berømte skildring av eksistensiell frykt), er han også forløperen til en levende, spirende, samtidskunstscene. Her deler vi hva vi skal se på biennalene, museene, galleriene og kunstner-løpene.

MOSS

Denne sommeren blir den lille kystbyen en internasjonal kunstdestinasjon. Ligger en times kjøretur sør fra Oslo, arrangerer Moss Momentum 9: Nordens Biennale for samtidskunst til 11. oktober. Gjør deg klar for noen mørke ting: Programmeringen tar “fremmedgjøring” som tema. Som med mange biennaler, tilbyr utforsking av arenaer en av arrangementets store gleder. Mens de viktigste arenaene er Momentum Kunsthall og Galleri F 15, er verk av de 30 deltakende artene spredt rundt ulike steder utenfor byen. Ligger bak vinduet til et gammelt tårn, for eksempel, er Jone Kvies bronse skulptur av en knelende astronaut. Arbeidet fører til både bokstavelig og figurativ refleksjon som seere glimt seg og de omkringliggende elvebygningene i figurens hjelm.

House of Foundation kafé.

Ikke gå glipp av House of Foundation, en sjarmerende bokhandel og kafé som fungerer som et knutepunkt for byens kulturelt tenkende. Ovenpå finner du omforming av svart-hvitt videoarbeid av Kjersti Vetterstad, og et fantasifullt multimedieprosjekt av Johannes Heldén som fungerer som et science fiction-visuelt mysterium.

OSLO

Ikke gå glipp av den nåværende utstillingen på Museum for samtidskunst – det er din siste sjanse til å besøke før museet gjenåpnes i 2020. Innenfor 3. september serverer institusjonen fantastisk, skikkelig arbeid av Tori Wrånes. Gallerier fylt med flimrende lys, merkelige lyder, og et utvalg av laget og funnet gjenstander presenterer en gåtefull, fullstendig nedsenkende opplevelse. I midten av det første rommet vinker en stor, tiered roterende plattform seeren å sitte og spinne som de nyter ytelsen.

Nordvest for byen gir Emanuel Vigeland Museum mer dramatisk, haunting kunst i form av gigantiske fresker og bronse figurer. Skriv inn det mørke tønnehvelvede rommet og vent på at øynene dine skal justere. Gradvis begynner du å se de voldelige og erotiske scenene som dekker veggene og taket. Ikke forlat byen uten å sjekke ut Munch-museet, der det litterære ikonet Karl Ove Knausgård har kurert et show på 140 verk av Munch, som bringer landets mest kjente kulturfigur til en bredere samtale.

BERGEN

En av Bergens hippeste gallerier, Entrée, viser et høyt prosjekt med tittelen “Time Flies When Slipping Counter-Clockwise” av New York-artister i slutten av juli. Dan Riley og Jeannine Han forvandler rommet til en lyddesigners studio, fylt med tapisserier-cum-akustiske paneler, video og gåtefulle slag.

På de fem museene som består av KODE, finner du moody malerier av Dronning Sonja av Norge (en entusiastisk kunstpatron som de siste årene har tatt opp kunstarbeid selv), en Nikolai Astrup som forsøker å bringe moderne landskapsmaler “ut av skygger “og en utstilling av lokalt laget gull og sølv gjenstander som vil appellere til design-orientert. Og når kunstoverbelastning setter seg inn, henger du ut på kunstnerisk plass Hordaland Kunstsenter og legger deg ned med en ny bok.

ANDRE STEDER

Gunhild Moe, en av de fem Momentum 9-kuratorene, lanserer en arkitekturtur gjennom sørvest-Norge, inn i byene Sand og Sauda, ​​og langs Suldal-dalen. Underveis vil du se Peter Zumthors Zink Mine Museum, Energihotellet (som Moe selv kjører), den prisbelønte Høsebroen i Sand og mer.

Den tre timers ruten vil lede deltakere langs innsjøer og elver, over fjell og forbi sauer og fossefall. Det er en fin måte å se Norges naturlige skjønnhet … og hvordan dagens mest talentfulle arkitektoniske tanker reagerer på det.